Hvis du har besluttet dig for at starte din egen virksomhed, så er der en række ting, du skal have styr på. Først og fremmest skal du finde ud af, hvad din virksomhed skal sælge, herefter skal du udarbejde et stiftelsesdokument og en organisationsplan, inden du kan begynde at ansætte medarbejdere. Det kan være en stor mundfuld, men her får du en guide til, hvordan du kommer godt i mål med din virksomhedsstart.
Find ud af, hvad din virksomhed skal bære sig ud i
Først og fremmest skal du finde ud af, hvad din virksomhed skal sælge. Skal du drive restauration? Starte eget rengøringsfirma? Hvad er dit drømmejob? Er der for mange muligheder? Du har måske flere idéer til, hvad din virksomhed skal handle om. Men det er ikke altid sikkert, at det er den rigtige strategi at kaste sig over flere ting. I stedet vil det ofte være mere hensigtsmæssigt at vælge den bedste idé og arbejde med denne. Så har du også en større chance for at lykkes med din virksomhedsstart.
Udarbejd et stiftelsesdokument og en organisationsplan
En stiftelsesaftale er det juridiske grundlag for dit eget selskab. Det er samtidig dokumentet, som beskriver de overordnede rammer for din virksomhed samt hvem der ejer denne. Aftalen indeholder samtidig vilkårene for dine ejere samt eventuelle andele i selskabet. Aftalen bør laves af en advokat, da dokumentet indeholder juridiske formuleringer som skal være i orden. Det anbefales at bruge mindst 2-3 timer på at lave stiftelsesaftalen. Du kan gå til hjemmeside og få professionel hjælp til netop dette. Det er vigtigt at få lavet stiftelsesaftalen før organisationsplanen. Organisationsplanen beskriver de nærmere rammer for din nye virksomhed samt dine fremtidsplaner med denne. For eksempel hvilken kundekreds du gerne vil have, hvor meget tid og penge du vil investere i virksomheden og så videre. Aftalt sidder det hele sammen i et stykke papir som er etableret af dig selv og dine eventuelle partnere/investorer under paragrafferne fra stiftelsesaftalen.
Ansættelse af medarbejdere
Nu har du altså lavet det juridiske grundlag for dit selskab samt udarbejdet organisationsplanen med dine fremtidsplaner for virksomheden (indtil videre). Nu mangler der bare én ting – nemlig medarbejdere! Virksomhedens aktiviteter kræver naturligvis noget arbejdsindsats – så derfor behøves der ansatte for at få virksomheden til at fungere på den mest optimale måde. Hvis man starter en restaurant, vil man typisk opleve et stort behov for arbejdskraft fra starten, men man kan sagtens starte med sig selv som den eneste ansatte – så løber man bare selv det hele på gulvet.